<![CDATA[STICHTING-DE-OOIJGAARD.NL - Nieuws]]>Wed, 19 Jun 2024 23:19:23 +0200Weebly<![CDATA[Bramen snoeien en bomen stutten]]>Sun, 16 Jun 2024 15:46:43 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/bramen-snoeien-en-bomen-stuttenNadat de buien waren overgetrokken hebben de vrijwilligers van de Stichting zaterdagochtend grote delen van de woekerende braamstruiken op de hoek bij de bushalte in de Ooijse Graaf gesnoeid. Daarnaast zijn een aantal eerder geplante en aardig gegroeide notenbomen op het dijktalud met palen verstevigd. Na de koffie met gebak bewonderden de natuurvrienden de zes ooievaarsnesten in het moeras nog. Voor de klussen op de EVZ moeten we wachten op droger weer.
]]>
<![CDATA[15 juni klussen op de Ooijse Graaf]]>Mon, 27 May 2024 12:34:44 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/15-juni-klussen-op-de-ooijse-graaf
Picture
Uit De Gelderlander (25 mei)
Op zaterdag 15 juni gaan we aan de slag op de Ooijse Graaf langs de Kapitteldijk. Ten eerste wil Frank een twintigtal bomen op de dijkhelling stutten met boompalen. Daarnaast volgt deel twee van het verwijderen van de Himalaya Giant, de braamstruik die het hele gebied kan overwoekeren. Geen licht werk dit keer. 
Aanvang tien uur.
We hebben tien vrijwilligers nodig. Je kunt je aanmelden via onze appgroep.

Wil je aansluiten, mail dan naar info@stichting-de-ooijgaard.nl.
]]>
<![CDATA[Bramensnoei langs de Kapitteldijk]]>Wed, 03 Apr 2024 07:24:44 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/bramensnoei-langs-de-kapitteldijkOp Paasdinsdag heeft de Stichting met vijf vrijwilligers van onze natuurbeheersappgroep de strijd aangebonden met de bramenstruiken bij de kruising van de Kapitteldijk en de Steenheuvelsestraat.  Bijna twee uur lang groef en trok de groep aan de stengels en wortels van de exoot, terwijl de doornen dwars door de handschoenen en werkbroeken heen staken. 
Daardoor is de woekering van de struik op het hooiland voorlopig tegengehouden. In de zomer pakken we de rest aan. De vruchten zijn overigens erg lekker. Na afloop bekeken de vrijwilligers nog de bijzondere ooievaarskolonie , die zich sinds maart in het moerasgebied van de Ooijse Graaf genesteld heeft. Deze is voor de liefhebbers ook te bekijken vanaf de Kapitteldijk.
]]>
<![CDATA[Actie tegen de Himalalyan Giant]]>Tue, 19 Mar 2024 11:03:11 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/actie-tegen-de-himalalyan-giant
Op ons plantgebied bij de Ooijse Graaf blijkt een exotische woekeraar flink wortel te schietenDat is voor velen een heel aantrekkelijk beeld, maar in biologisch opzicht een tijdbom. De Rubus armeniacus of dijkviltbraam is een bramensoort die van oorsprong in ons land is ingevoerd als fruitstruik. In de tuincentra bekend als "Himalalyan giant", of een variant er op. Met de Himalaya heeft dijkviltbraam niets te maken, maar een gigant is het wel. Deze braam kan elk jaar stengels vormen die langer zijn dan 10 meter, en aan de top wortelen om daar nieuwe planten te vormen. De mantels op de plaat zijn ook zo gevormd.

Uit  onderzoek blijkt dat je dijkviltbraam echt vanaf het begin heel goed in toom moet houden, anders walst deze soort echt over alles heen. Graslanden, hagen, meidoorns, vlieren, alles wordt overgroeid en verstikt. Wat overblijft is een bijzonder soorten- en structuurarm braamstruweel waarin maar een enkele vogelsoort zich thuisvoelt. Begrazing helpt niet, alleen jarenlange (en dus kostbare) gerichte bestrijding heeft effect.

Op 2 april gaan we de woekeraar met wortel en tak uithalen. Daarvoor hebben we nog een viertal vrijwilligers nodig. Als je mee wilt helpen, meldt je dan aan via onze appgroep of stuur een mailtje naar info@stichting-de-ooijgaard.nl. Een saaie klus, maar wel gezellig en als bonus krijg je een rondleiding op dit bijzondere stukje natuurontwikkeling.
]]>
<![CDATA[Natuuronderhoud op de EVZ bij het trekpontje]]>Sat, 09 Mar 2024 17:05:41 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/natuuronderhoud-op-de-evz-bij-het-trekpontje
Onder een stralend zonnetje hebben vrijwilligers van de Stichting vanochtend het SLOG geholpen bij het onderhoud van de ecologische verbindingszone bij Het Meertje. Essen zijn gezaagd, prikkeldraad is verwijderd, veel wilgen zijn flink gesnoeid en bij de poel uitgestoken. Na twee uur enthousiast en flink doorwerken, en tussendoor een kwartier koffiepauze, had iedereen voldoende schrammen en sneetjes van de braamstruiken opgelopen om de komende dagen mee te pronken. 
Het was de eerste echte activiteit van onze nieuwe appgroep, die nu al zo'n dertig leden bevat. Met de start van het broedseizoen volgende week stopt het snoei- en kapwerk voorlopig. We gaan in de lente verder met het verwijderen van bramenstruiken op de Ooijse Graaf en Jacobskruiskruid in de Groenlanden. Houd de appgroep in de gaten of meld je daarvoor aan via ons mailadres.
]]>
<![CDATA[Wilgen snoei aan de Ooijse Bandijk]]>Sat, 24 Feb 2024 13:33:00 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/wilgen-snoei-aan-de-ooijse-bandijk
Onder een dreigende wolkenlucht en een sporadisch buitje hebben vrijwilligers van de Stichting de Ooijgaard vandaag in samenwerking met de buurtbewoners wilgen gesnoeid aan de Ooijse Bandijk. De Stichting heeft dit bosje op verzoek van Staatsbosbeheer  geadopteerd om in de komende jaren te onderhouden. Binnen anderhalf uur was de helft van het bos geknipt. Volgend jaar de andere helft.
]]>
<![CDATA[Vrijwilligers voor plantdagen]]>Tue, 23 Jan 2024 10:44:44 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/january-23rd-2024Stichting de Ooijgaard is opgericht door een groep enthousiaste natuurliefhebbers die de Ooijpolder mooier en groener wil maken. Dit doen we door het planten van heggen, hagen en bomen. We helpen ook mee met het snoeien en onderhouden van mooie natuurplekken, stukken bos of andere mooie groene gebieden. We zijn op zoek naar mensen die mee willen helpen met het vergroenen van de Ooijpolder. Vind je het leuk om af en toe een morgen of middag mee te planten of te snoeien en lekker buiten te zijn? Geef je dan op voor onze vrijwilligerspoule. Het werkt heel simpel. Als we een klus hebben, zetten we een oproep in onze what’s app groep. Vervolgens kan iedereen die zin en tijd heeft zich aanmelden zonder strakke verplichtingen. Gewoon lekker mee de natuur in als het jou zelf goed uitkomt, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers. Help ook mee de Ooijpolder mooier en groener te maken en stuur een mail onder vermelding van ‘Vrijwilliger Ooijgaard’ naar info@stichting-de-ooijgaard.nl.
]]>
<![CDATA[Hagen planten op de Kleverbergh]]>Wed, 22 Nov 2023 19:47:01 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/hagen-planten-op-de-kleverberghHalf november heeft de Stichting met financiële hulp van het Emmerik Milieu Fonds drie rijen hagen aangeplant op de Kleverbergh, de voormalige manege aan de Erlecomsedijk.
Vrijwilligers van het Burgerinitiatief Naar een Duurzame Ooijpolder en Meer Bomen Nu hielpen de nieuwe bewoners van het terrein en hun achterburen bij het planten van tweehonderdvijftig hagen en struiken. 
]]>
<![CDATA[Wilgen snoeien op EVZ]]>Sat, 14 Oct 2023 15:53:08 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/wilgen-snoeien-op-evzOnder een heerlijke herfstzonnetje hebben een zevental vrijwilligers van de Stichting de Ooijgaard vandaag het SLOG geholpen bij het snoeien van de wilgen in de Ecologische Verbindingszone, tevens een boerenklompenpad, tussen de Leuthsestraat en de Kouwedijk. 
Picture

Om te voorkomen dat de tenen opnieuw uit de stobbe schieten, dekken de vrijwilligers de boom hier af met de snoeiresten. De overige stammen krijgen in de komende jaren een regelmatige snoeibeurt in de hoop dat de wilgen afsterven. 

]]>
<![CDATA[Samenwerking met Life Terra]]>Thu, 08 Jun 2023 08:21:03 GMThttp://stichting-de-ooijgaard.nl/nieuws/samenwerking-met-life-terraIn mei hebben we een deel van de aanplant langs de Kapitteldijk 'getagd' voor Life Terra, een internationale bomenplantorganisatie. Per boom of struik levert zij een vergoeding. 

https://www.lifeterra.eu/en/events/144998731

Dankzij het natte voorjaar is zeker negentig procent van de bomen en struiken op de dijk aangeslagen. Hier en daar is het onkruid zelfs al verdwenen.
]]>